Voileipäkakut. Ai että. Ne ovat olleet ne minun juttuni juhlissa kuin juhlissa (ja välillä arkenakin). Täytekakut ja muut makeat herkut voin helposti jättää väliin. Suolaiset tarjottavat ovat minun makuuni!
No miten sitten voileipäkakut ketoilevalle? Ei auttanut muuta kuin lähteä kokeilemaan erilaisia versioita leipää varten. Täytteethän on hyvin helppo soveltaa ketoon sopivaksi, maitotuotteita käyttävälle ovat melkein sellaisenaan jo aika ketoa.
Ketouustosämpyläohjeen taisin ottaa ensimmäisenä testin alle ja päätin vain levittää taikinan koko peltiä peittämään. Sinänsä ihan toimiva versio siitä tuli. Vähän ehkä turhankin tuhti ja kova, kun jauhoja sisältämätön leipä ei pahemmin kosteutta itseensä ottanut. Seuraava leipä tuli vähän vahingossakin tehtyä ilman juustoa, kun kertakaikkiaan unohdin juustoraasteen pois taikinasta! Ja se juustoton leipähän toimikin paljon paremmin, jes!
Mie tykkään koota voileipäkakun tuorekelmulla vuorattuun rasiaan tai vuokaan, jolloin leivän kostuttaminen ja täytteiden lisääminen on paljon helpompaa. Täytetty kakku saa rauhassa muhia kannellisessa rasiassa jääkaapissa yleensä seuraavaan päivään. Ja valmis, tasaisesti kostunut ja kiinteä voileipäkakku on helppo kumota tarjoiluvadille kuorruttamista ja koristelua varten.
Testasin myös ns. kääretorttuversion ketovoileipäkakusta ja sekin oli vallan mainio makuelämys.
Ketoisa lohivoileipäkakku
Kuvaus
Ketovoileipäkakun voi tehdä myös kääretorttuna.
Raaka-aineet
Pohja
Täyte
Kuorrutus ja koristelu
Valmistusohjeet
Pohja
-
Sekoita jogurtti kananmunien kanssa tasaiseksi, ei tarvitse vatkata pitkään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kananmuna-jogurttiseokseen. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut vähän väriä.
Anna jäähtyä sillä aikaa, kun valmistat täytteen.
Täyttäminen
-
Pilko kurkku, paprika ja kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi ja hienonna halutessasi myös sulatettuja katkarapuja vähän pienemmäksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, jogurtti ja majoneesi. Lisää muut ainekset ja tilkka sitruunan mehua. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa mausteita makusi mukaan.
-
Laita pohja leivinpaperin päälle ja kostuta hieman pohjaa esim. sitruunalla maustetulla vedellä. Levitä täyte pohjalle, mutta jätä toinen reuna ilman täytettä, jotta täyte ei pursua ulos käärittäessä. Kääri varovasti rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Sulje molemmat päät leivinpaperirullasta ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään muutamaksi tunniksi.