Pian pöllöpipot (mukana ohje)

mennessä | 19.3.2021 | Neuloosi

Pöllöistä pitävän ihmisen oli ihan pakko tarttua ideaan tehdä oma pöllöpipo! Löysin perusohjeen yksiväriselle pöllökuviolle ja teinkin sillä pari erilaista pöllöpipoa. Ihan kivoja niistä tuli, mutta halusin saada pöllöistä näkyvämpiä ja neuloa niitä eri värisellä langalla.

Punainen pöllöpipo

Pöllöpipo 2.0

Mieheni halusi kahta eri harmaata pöllöpipoonsa ja se oli se ensimmäinen kokeilu kahdella eri langalla. Prototyyppi siitä todellakin tuli.. Vaikka kuinka yritin pitää langat löysällä, niin päähän laitettaessa langat kiristävät ja kuviot leviävät. Juu, ei hyvä.. (Mies kyllä tykkää. Tai sitten se ei kehtaa sanoa muutakaan..)


Pöllöpipot 2.1 ja 3.0

No, ei muutako seuraavaa kehiin. Mustavalkoisena tällä kertaa ja tästä tuli jo vähän parempi. Mutta edelleen langat kiristivät. Sitten muistin tyttäreni joululomalla tekemät Marimekon unikko -kuvioiset sukat ja kuinka hän käytti niissä ns. tikapuu-tekniikkaa langan kuljettamiseen kirjoneuleessa. No niin, ei muuta kuin YouTube auki ja etsimään videoita tikapuutekniikasta. Löytyihän niitä, tässä esim. yksi varsin hyvä ja selkeä ohjeistus Marjo Mäntylältä.

Ja sitten jälleen uutta pipoa puikoille! No nyt alkoi lyyti kirjoittaa ja pipon langat eivät enää kiristä! Nurjalta puolelta näkyy selkeä ero tikapuutekniikalla tehdyn pipon langanjuoksuissa.

Oikeanpuoleisessa pipossa käytetty tikapuutekniikkaa, vasemmassa ei. Vasemmassa pipossa paistavat mustat langanjuoksut alta.

Tilaustyönä violetti pöllöpipo

Nyt uskalsin jo luvata tilaistyönäkin pipon (joka Harry Potter -fanin mielestä on Hedwig-pipo). Pipoon haluttiin kaksinkertainen resori. Lankana merinovilla, joka olikin kyllä aivan ihana neulottava sekä tosi mukavan tuntuinen valmiina. Tikapuutekniikan ansiosta piposta tulee vähän paksumpi ja siten lämpimämpi.


Ohje pöllöpipoon

Tässäpä ohje Hedwig-pipon tekemiseen!

Lanka: Silke Peo Merino 30 tai vastaava 50g/100m
Tiheys: n. 22 s / 10 cm
Pyöröpuikot nro 4 tai käsialan mukaan
Apupuikko palmikoita varten
Pieniä helmiä silmiksi pöllölle (ompelulankaa)

Luo puikoille 108 s ja aloita resori. Mallikuviossa on merkitty vain 10 kerrosta, mutta halutessasi voit tehdä n. 7 cm korkean resorin tai kaksinkertaisen. Tällöin 7 cm jälkeen käännä työ niin, että oikeasta puolesta tulee nurja. Tee lisää resoria n. 7,5 cm.

Aloita mallikuvio (2 krs sileää oikeaa) ja lisää ensimmäisellä kerroksella 4 silmukkaa tasaisin välein. Työssä on nyt 112 silmukkaa. Mallikuvioita tulee tällä silmukkamäärällä 8 eli pipossa on 8 pöllöä. Mallikuvioon on merkitty oranssilla tikapuusilmukoiden paikat. Halutessasi voit toki jättää tikapuutekniikan pois ja tehdä normaalia kirjoneuletta, mutta huolehdi riittävästä lankojen löysyydestä.

Kuvion jälkeen jatka sileää oikeaa, kunnes pipon korkeus on sopiva. Mallipipossa korkeus on resorin taitteesta n. 20 cm. Kavenna työstä tasaisin välein 4 s (108) neulomalla 2o yhteen muutama kerros ennen varsinaisten kavennusten aloittamista.

Aloita kavennukset:
*Neulo 10 s, 2 s o yhteen*, toista *-* = 99 s.
Neulo 1 krs
*9 s, 2 s o yhteen*, toista *-* = 90 s.
Jatka kavennuksia samoissa kohdin joka 2. krs, kavennusten väleistä jää aina 1 s pois.
Kun työssä on jäljellä 45 s, jatka kavennuksia joka krs, kunnes työssä on jäljellä 9 s.
Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi, kiristä ja päättele hyvin.

Ompele pöllöille pienet helmet silmiksi.

Pia

Arkisto